Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak nám zabili volby, paní Müllerová!

Myslím si, že Jiří Paroubek není dobrý šachista. Dal sice vládě mat, ale netušil, že další hra se nebude vyvíjet už tak slibně a brzy se dostane do patové situace. Pro mariášníky neznalé šachové hry jen připomenu heslo: šel tam honem a pak splakal nad talonem. Znovu se potvrdilo, že politici neuvažují několik tahů dopředu a jen zabředávají do problémů, které si sami nadrobili. Jakoby nestačily problémy, které se nadrobily samy od sebe.

Bylo nezodpovědné položit vládu v době českého předsednictví Evropské unii a uprostřed krize, kdy se mělo řešit cokoliv jiného než mocenské hrátky dvou kohoutích stran, které se perou o smetiště a jsou ochotny kvůli tomu zapomenout nejen na slušnost, ale dokonce i na zákony. Na druhou stranu je mi dneska skoro jedno, jestli budou nové volby podle ústavy či nikoliv, protože stejně není KOHO volit. Vůbec nevidím důvod, proč bych měl volit někoho, kdo kašle na občany, slibuje nesplnitelné a je mu zhola jedno, jestli zbankrotujeme zítra nebo pozítří. Parlament se nejspíš mohl sám rozpustit, ale to by poslanci přišli ještě o pár platů. Mnohokrát se prokázalo, že poslanci, senátoři a další vládci této země jsou zcela jednotni v nastolování vlastních výhod, ale zcela nejednotni v hledání řešení, které by přineslo výhody občanům.

Termín voleb je mi osobně v tuto chvíli zcela lhostejný, protože k nim poprvé v životě asi stejně nepůjdu. Jen bych se opíjel rohlíkem, že volím menší zlo, když dobro nikde nevidím. Byl bych zvědav, co by politici dělali, kdyby k volbám nepřišla ani noha, kdyby nedostali ani jeden hlas. Nula procent voličů je sice science fiction, ale velice lákavé. Byla by to odpověď mocichtivé politické smečce, kde oranžová už lehce splývá s modrou, o rudé nemluvě, protože všechny volební sliby jen zastírají realitu: chceme vládnout a uděláme pro to všechno na světě. 

Jenže vládnout komu? Stojí vůbec někdo o vládu, která je mimo realitu, která nevytvořila jediný pořadný zákon. Zákony o zdravotnictví - jeden zmetek za druhým, jedna reforma za druhou a zmatek nad zmatek. A když už nějaký ten zákon projde, zpupní politici ho sami začnou obcházet, že ano, pane Rathe? Ódées zpatlala třicetikorunové poplatky a voliči za tuto směšnou sumu skočili čéesesdé na mucholapku slibu, že jim těch 30 (slovy třicet) korun odpustí. Občan zradil sám sebe za třicet korun stejně jako Jidáš zradil Krista za třicet stříbrných. Jenže Jidáš nakonec třicet stříbrných vrátil a šel se oběsit.

I my se půjdeme brzy oběsit a těch třicet korun vrátíme ne jednou ale mnohokrát, protože tu státní sekeru někdo zaplatit musí. Poslanci si na výhody sahnout nedají, naopak si je zvýší, takže to zaplatíme zase my. A politici místo toho, aby řešili krizi a zmíněný státní dluh, řeší problém, který si nadrobili svou překotností sami, a sice jak se rychle dostat k moci. Podle mého názoru by těch pár měsíců klidně mohla doklepat dosavadní vláda a volby by se mohly konat v řádném termínu. Možná, že by strany do té doby mohly najít nové lídry a nové osobnosti, kterým by se dalo věřit. Těm dosavadním už nevěřím vůbec nic. Vlastně jedno ano: že chtějí vládnout. Ale to je pro mne trošičku málo. Na to ale nejsou třeba volby, mohlo by se losovat. Bylo by to možná levnější.

Autor: Ivan Rössler | neděle 6.9.2009 18:34 | karma článku: 28,97 | přečteno: 1622x
  • Další články autora

Ivan Rössler

Petr Oliva

V roce 1972 jsem dělal rozhovor s devětadvacetiletým Petrem Olivou. Vezměte ukázku z tohoto rozhovoru jako malou vzpomínku na herce, který nás nedávno opustil.

10.2.2019 v 8:08 | Karma: 13,30 | Přečteno: 702x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

Ivan Mládek 77

Dnešní sedmička v datu (7. února) není jediným šťastným číslem Ivana Mládka. Dneska svůj datum narození obohatil o další dvě sedmičky, protože dnes se Ivan Mládek dožívá sedmdesáti sedmi let.

7.2.2019 v 7:44 | Karma: 23,35 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

Lovec perel Mirko Pašek

Dnes je to sedmnáct let, co zemřel v jednadevadesáti letech spisovatel Mirko Pašek. Jeho Lovci perel patří asi k nejznámějším knížkám, které napsal. A není jich málo. Tou první je Loď Opanake, která vyšla, když mu bylo třicet let.

6.2.2019 v 10:47 | Karma: 14,61 | Přečteno: 379x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

První den Novy

4. 2. 1994 začala vysílat TV Nova. Už je to pětadvacet let. Měl jsem to štěstí, že jsem u zrodu Novy byl. Její start jsme připravovali necelý rok. Dostal jsem na Nově na starosti zábavu.

4.2.2019 v 9:00 | Karma: 13,15 | Přečteno: 492x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

Ticho za Jana Palacha

Ve středu 16. ledna to bude padesát let, kdy se na Václavském náměstí upálil na protest proti sovětské okupaci Jan Palach, tři dny na to na následky svého popálení zemřel. Chtěl bych v této souvislosti napsat o písni Ticho.

14.1.2019 v 9:29 | Karma: 20,98 | Přečteno: 600x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1848x
Scénárista, textař, dramaturg. Pracoval v rozhlase, vydával desky v Pantonu, dramaturgoval festivaly Rockfest a Porta, byl šéfredaktorem TV NOVA. Víc na www.irossler.cz