Průměrný Čech

9. 09. 2009 19:17:00
Holubičí povaha, zlaté české ručičky, co Čech, to muzikant. Národ Švejků. Kdo neokrádá stát, okrádá rodinu. Češi tady nekrást! Každá koruna dobrá. V hospodě je každý ministr. Mohl bych donekonečna vypisovat slogany, kterými bychom mohli charakterizovat českou povahu. Francouzský spisovatel Pierre Daninos kdysi napsal knížku Jistý pan Blot, která pojednává o průměrném Francouzovi. Zajímalo by mne, jaké vlastnosti by měl vítěz ankety o průměrného Čecha.

Pokusím se naskicovat jeho obraz. Možná, že se netrefím a možná, že mi pomůžete a budeme ho modelovat spolu. Průměrný Čech je nepřející. Závidí těm, kteří se mají líp než on a pohrdá těmi, kteří se dostali do společenského žebříčku o špriclík níže. Podlézá nadřízeným, ale neváhá za jejich zády tvrdit, že by to dělal líp, jen kdyby ho k tomu pustili. Nadává na vládu, ať vládne kdokoliv. Nikdy s nikým nesouhlasí, je vždycky v opozici a všechno ví líp. Zejména když sedí v hospodě u piva.

Má malý plat, určitě by si zasloužil lepší. Když dostane nějaký úkol, řeší ho až na poslední chvíli a šturmuje. Je mistrem improvizace a dovede se ze všeho vylhat. V případě svého neúspěchu umí zdařile najít viníka ve svém okolí a neváhá svou chybu na něj hodit. Dovede hledat pro sebe výhody a je ochoten proto, aby je získal, udělat prakticky cokoliv. Rád pomlouvá a intrikuje. Když má příležitost a nikdo ho nevidí, klidně i krade. Nikdy kvůli tomu špatně nespí.

Rád vysedává v hospodě a má politiku v malíčku. Klidně by mohl dělat poslance, protože vždycky má řešení, ovšem takové, které vyhovuje jemu. V tom se ale od skutečných poslanců moc neliší. Volí zásadně tu stranu, která mu toho hodně naslibuje. Pak ale nadává, že zvolená strana své sliby neplní. Do dalších voleb to ale zapomene a opět volí tu stranu, která nejvíc slibuje. Nemá rád koumouše, ale někdy mu ujede, že se za nich měl líp, protože to byl sladký život pro nemakačenky.

Pro rodinu by se dokázal rozkrájet, ale když má příležitost k nevěře, klidně svou manželku podvede. Pokud se rozvádí, může za to vždycky ta mrcha, tedy jeho žena. Nerad čte, ale rád zírá na televizi. U té pije pivo z lahve a cpe se chipsy. V noci chrápe a ráno se mu nechce vstávat. Čte bulvár a kouká na seriály. V anketách odpovídá, že bulvár nečte, dívá se jen na ČT 2 a právě dočetl nějaký zajímavý román, který náhodou zahlédl ve výkladní skříni knihkupectví, když čekal na socku.

Raději ani nebudu pokračovat, aby mne nějaký průměrný Čech nedal pěstí. A zdůrazňuji, že průměrný Čech prostě neexistuje. Vymyslel jsem si ho. Všichni Češi jsou totiž nadprůměrní.

Autor: Ivan Rössler | středa 9.9.2009 19:17 | karma článku: 20.11 | přečteno: 1678x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 250 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 285 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 497 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1848

Scénárista, textař, dramaturg. Pracoval v rozhlase, vydával desky v Pantonu, dramaturgoval festivaly Rockfest a Porta, byl šéfredaktorem TV NOVA. Víc na www.irossler.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...