Ivan Rössler

Výzva na obranu knih

26. 02. 2011 8:00:00
Je to pravděpodobně rovných pět set let, kdy se narodil Jiří Melantrich z Aventina, významný český tiskař a nakladatel. Vydal 111 českých publikací a na svou dobu vydával knížky v poměrně vysokých nákladech, a přesto mnohé z nich dokázal vyprodat a tak vydával i reedice. Za to se mu dostalo titulu arcitypograf český.

Letos oslavíme kulaté výročí i dalšího významného vydavatele: Jan Otto se narodil 8. 11. 1841 a jen Ottův slovník naučný by stačil na zapsání do historie. Mohli bychom jmenovat další: Kramerius, František Borový, Jan Laichter, Alois Srdce, Josef Richard Vilímek (otec i syn). Na tuto slavnou tradici navazují mnozí současní nakladatelé a knihkupci.

A ti dnes volají o pomoc, protože zvýšením DPH o deset procent u knih, současně se zvyšováním cen všeho ostatního, může způsobit vážnou krizi v jejich oboru. Už mi přišel dvakrát mail s prosbou, abych podepsal Výzvu na obranu knih. Ačkoliv na petice moc nevěřím, ihned jsem ji podepsal a jsem přesvědčen, že by to měl udělat každý vás. Když už si lékaři vydupali vyšší platy, měli bychom si my vydupat nezdražené knihy. Až nám zdraží všechno ostatní, protože chybí ty peníze, které se tady dvacet let nestydatě tunelovaly, tunelují a tunelovat budou (i z toho co se vybere zvýšením DPH), tak ať si aspoň můžeme číst.

Stát by měl naopak svými granty dobrou literaturu podporovat, a když ne, tak by jí alespoň neměl škodit, aby se za nás v nebi nemuseli stydět Melantrich, Kramerius a mnozí další, kteří pro českou knihu toho tolik udělali. Nevadilo by mi zvýšení DPH u literárního braku, ale to zase hrozí vznikem nějaké komise, která by rozhodovala o tom co je a co není brak a vedlo by to k dalším korupcím.

Pokud chcete Výzvu na obranu knih podepsat také, usnadním vám to. Stačí kliknout na tento odkaz: http://www.sckn.cz/index.php?p=vyzva#formular. A věřím, že se sejdeme i na facebooku a bude nás víc než odpůrců turecké telenovely. Zatím to tak ale nevypadá. Výzvu na obranu knih zatím podepsalo necelých sedm tisíc lidí a na facebooku jsou necelé dva tisíce lidí. Zdá se, že turecká telenovela dráždila víc (odpůrců tam bylo kolem sta tisíc). Ale jsem optimista a věřím, že se ještě v tomto ohledu probudíme.

Autor: Ivan Rössler | karma: 8.66 | přečteno: 1052 ×
Poslední články autora