Černý racek a ti druzí

12. 11. 2018 11:03:26
Černý racek je jedna z nejlepších rockových skladeb, kterou napsal Oldřich Veselý, autor mimo jiné i písně Válka je vůl a mnoha dalších. 13. listopadu by se dožil sedmdesáti let.

Bohužel to nestihl, protože v lednu letošního roku zemřel. Odešla tak velká rocková legenda. Umělecký život Oldřicha Veselého byl spojen především se skupinou Synkopy 61, později přijal nabídku Radima Hladíka a přidal se ke skupině Blue Effect. V kapele se setkal mimo jiné i s Leškem Semelkou. V té době vznikla legendární rocková alba Svitanie a Noc hledačů.

Nedávno se mi dostal do rukou pozoruhodný text. Napsal ho slavný textař Pavel Vrba. Nazval ho Miniesej pro Olina. Dovolte mi, abych z něj alepoň část ocitoval:

"Oldu Veselého jsem znal, jeho věci také, ale naše společné prolnuti slov a tónů umožnil teprve Blue Effect. Písnička Hledám své vlastní já nás všechny překvapila svou jednotou a nás dva utvrdila v tom, co jsme tušili - že naše souzněni nebude poslední. Náš další tvůrčí soulad umocněný celoživotním přátelstvím, původní intuici víc než potvrdil.

V našem surrealistickém filmu, když si ho pouštím pozpátku, je čas měřen slunečními hodinami, na zakřivených dlaních, které hladí oblou toulku, se procházejí kulhaví holubi... Do výčepů mě dál láká vzdělaná servírka, která místo čísel a kleteb vypouští blues pro černé racky v džínsech i modrácích, pro mne i pro Olina...."

Olin Veselý nebyl ale jediným hudebníkem, který se narodil 13. listopadu. Byl to i baskytarista Synkop 61 Jan Čarvaš (zemřel v roce 2008 a bylo mu 62 let) a brněnský bard Bob Frídl (zemřel na rakovinu v roce 2013 v 65 letech). Říkalo se mu brněnský Bob Dylan (ostatně od něho převzal i své křestní jméno). V sedmdesátých letech byl velkým idolem, kdy zažil největší svou slávu. Jeho začátky jsou spojeny s hudebním skladatelem Alešem Sigmundem, v jehož skupině se potkal s Marthou a Tenou Elefteriadu, s nimiž nazpíval „Zpívej tu píseň kouzelnou“, kterou mají obě sestry stále v repertoáru. I Aleš Sigmund už - bohužel - není s námi. 7. listopadu narazil svým autem do stromu a náraz nepřežil. Bude to zítra smutné jubileum a tak mi dovolte, abych pár dní po dušičkách tady zapálil čtyři pomyslné svíčky.

Autor: Ivan Rössler | pondělí 12.11.2018 11:03 | karma článku: 14.62 | přečteno: 331x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 221 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1848

Scénárista, textař, dramaturg. Pracoval v rozhlase, vydával desky v Pantonu, dramaturgoval festivaly Rockfest a Porta, byl šéfredaktorem TV NOVA. Víc na www.irossler.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...