Zrušme volby

23. 08. 2009 10:27:20
Partaje se předhánějí v populismu, v hrubostech, v tom, kdo do voleb vrazí víc peněz (letošní volby budou údajně nejdražší v historii a budou stát kolem půlmiliardy káče). A přitom jsme od roku 1993 nesplatili ani korunu ze státního dluhu a musíme si dokolečka půjčovat, abychom zaplatili alespoň úroky. Peníze chybí na každém kroku. Sociální demokracie přitom slibuje zvyšovat platy i důchody (a tedy i náklady, které z toho státu vyplynou) a ODS nabízí snižování daní (tedy i snižování příjmů). Má tady někdo vůbec rozum?

Když se přitom podívám na jednotlivé aktéry smutné hry s názvem volby, volil bych snad jen toho labradora, který se proti své vůli stal lákadlem na bilboardech sociálních demokratů. Nepotřebuji nijak zvlášť analýzovat volební programy jednotlivých stran, postačí mi už jen pohled na upřímné tváře Paroubků, Rathů, Sobotků, Topolánků, Langerů i Čunků; z žen se mi vybavuje jen Zubová, která se na bilboardech zubí už od jara (marně za zelené kandidovala do Evropského parlamentu a asi marně bude kandidovat za sociální demokraty). Nemám chuť volit nikoho z nich.

Pokud z toho vyplývá, že nejmenším zlem je Kalouskova TOP něco, pak je to nejspíš pravda a to jen proto, že se Kalousek mazaně skrývá za dobráckou tváří knížete, který v nás může vzbuzovat dobrý, ale i nedobrý pocit z někdejšího mocnářství. "To nás češí, že jsme Češi."

Kdybychom vyšli do ulic a manifestovali za zrušení voleb, ušetřila by se první půlmiliarda, která by se mohla věnovat na ozdravění našich financí. Tak jako strany byly nuceny se shodnout na dočasné vládě, měly by se shodnout na vytvoření krizové vlády, jejímž hlavním úkolem by bylo najít cestu z roztočeného kolotoče nekonečného zadlužování, které musí dřív nebo později vést ke konečnému kolapsu státu.

Krizová vláda by pak lidem vysvětlila, že čas utrácení: zvyšování důchodů, pastelkovné, příspěvky tam či onam, úlevy tam i onde - pamatujete na ty bitvy o stravenky? - povede jen do další krize. Sjednotila by daně a zjednodušila jejich výběr. Daň z příjmu, sociální i zdravotní pojištění jsou daně, které nemusejí vybírat tři instituce a není nutné to platit třemi složenkami. Stačí to poslat jednomu výběrčímu, stejně to plyne do jedné státní kasy, kde se to pak může rozpinkat na jednotlivé účty.

Krizová vláda by pak zastavila úpadek českého (zejména tradičního) průmyslu. Nedávno zanikla sirkárna Solo Sušice, kde se sirky vyráběly od roku 1839, zanikl bezpočet skláren, porcelánek, hyne textilní průmysl a další obory, ve kterých jsme vynikali. Ve stejném srabu je české zemědělství. Byli jsme producenti cukru, zelí, okurek, brambor a já nevím čeho ještě. Teď to dovážíme.

Nemá smysl to všechno vypočítávat. Zrušením voleb a vytvořením krizové vlády, na základě rozumné dohody jednotlivých stran, bychom odstranili populistické a nereálně sliby, které strany v rámci volebního boje jako falešné karty vytahují. Politici by nám ukázali, že mají upřímnou snahu najít cestu z marasmu a že jim nejde ani tak o jejich koryta, o pocit moci, o vládní letku, o dovolené ve vilách cizích premiérů a o pocit vlastní důležitosti. Spokojili by se s kontrolní úlohou ve dvou parlamentech, kde už beztak sedí, takže načpak volby. Stejně dopadnou tak, že bez velké koalice se nikam nehneme. V patové situaci už jsme jednou byli, tak proč to opakovat. Volby mohou být, až se z krize vyhrabeme, tedy například až přijmeme euro.

Myslím, že je to ale politické sfi-fi. Dva političtí berani se do sebe zaklesnou rohy a občas přiletí tu vajíčko, tu kámen. Politická slušnost je fuč a zbývá jen citát z knihy Kazatel: Marnost nad marnost a vše je marnost. Politici zkrátka nedají pokoj, dokud nebudou mít ty prachy, které má Gross.

Autor: Ivan Rössler | neděle 23.8.2009 10:27 | karma článku: 26.73 | přečteno: 1532x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.33 | Přečteno: 138 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 331 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 652 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1848

Scénárista, textař, dramaturg. Pracoval v rozhlase, vydával desky v Pantonu, dramaturgoval festivaly Rockfest a Porta, byl šéfredaktorem TV NOVA. Víc na www.irossler.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...